Figyelem az ingatlan hirdetések árait, tehát ismerem a piacot! - Tévhit 2.

"Megnéztem a környék ingatlan árait, úgyhogy én ismerem a piacot, és tisztában vagyok a lakásom értékével!"
Ez egy olyan tévhit, ami szinte kivétel nélkül benne van minden eladó fejében. Az ingatlan hirdetések jelentik gyakorlatilag az egyetlen fórumut, ahonnan tájékozódni tudnak az árakkal kapcsolatosan. A baj ott van, hogy feltétel nélkül elfogadják, amit látnak, és nem gondolkodnak. Ezért végül milliókat buknak...

Az értékbecslők is az ingatlan hirdetésekben szereplő árakat használják. De nem úgy, ahogy te...

Az értékbecslők és ingatlanértékesítők a lakóingatlanok árának megállapításánál rend szerint összehasonlító piaci elemzést használnak, tehát alapvetően jó az a megközelítés, hogy hasonló lakásokat keresel a hirdetőportálokon és ezek alapján próbálod belőni az otthonod értékét.

 

De az a helyzet, hogy van 3 dolog, amit rend szerint figyelmen kívül hagysz a lakásod árazása kapcsán

 

1.          a személyes kötődés miatt ha 20-30MFt között találsz hirdetéseket, hajlamos leszel a 30-hoz közelíteni, pusztán a személyes kötődésed miatt.

2.          a hirdetőportálnak az az érdeke, hogy Te minél hosszabb ideig, lehetőleg évekig hirdesd a lakásodat. Hiszen akkor fizeted neki folyamatosan a havi díjat. Ezért senki nem fog odamenni hozzád és szólni, hogy “térj már észhez, irreális az elképzelésed...”

3.          Az ingatlan hirdetések kínálati árakat mutatnak. A kínálati árak rend szerint jóval magasabbak, mint a piaci érték.

 

A hirdetési ár nem más, mint az eladó fejében lévő vágyálom.

Az ingatlan hirdetések rend szerint nélkülözik a vevők szempontját. Azok az áar nem veszik figyelembe az az árat, amennyiért a vevők hajlandók lennének megvásárolni az adott ingatlant. Pedig a piaci érték ott lesz, ahol a vevők és az eladók szempontja keresztezi egymást.

Az ingatlanok piaci árát a kereslet és kínálat találkozási pontja alakítja

Ezért a szakemberek nem “nyersen” használják a kínálati árakat, hanem korrigálják őket. Ugyanis tudják, hogy a vevők milyen paramétereket részesítenek előnyben, illetve számolnak a várható alku mértékével is.

Ha kíváncs vagy, hogy hogyan segít a pontos értékmegállapítás a lakásod eladásában, olvasd el az itt található esettanulmányt!

 

 

Címkék

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.


Ide kattintva elolvashatja az adatvédelmi tájékoztatót.