A LAKÁSVÁSÁRLÁS MENETE – TELJESKÖRŰ ÚTMUTATÓ

Akár csináltad már korábban, akár nem, a lakásvásárlás procedúrája hosszadalmas és félelmetes lehet, hiszen rengeteg időt igényel és egy vagyon forog kockán. Ezért aztán nagy a kísértés, hogy megvedd az első ingatlant, ami a pénztárcádnak megfelelő. Vagy inkább bérelj tovább és hagyd a fenébe ezt az egész hercehurcát.

Hogy tisztán lásd a folyamatot és a lehető legjobb vásárt csináld, megvizsgáljuk, hogy mi mindent kell átgondolnod, mielőtt belevágsz a lakásvásárlásba, végig megyünk a vásárlási folyamaton, és végül adunk néhány hasznos tippet a beköltözés utáni időszakra is.


 

Ízelítő a tartalomból

 • 4 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha a lakásvásárláson gondolkozol
 • A lakásvásárlás folyamata
 • Hasznos tippek friss lakástulajdonosok számára
 • Az 5 hiba, amit az első lakásvásárlók elkövetnek

 

Mielőtt belevágsz a lakásvásárlás folyamatába, gondolj végig néhány dolgot!

Az első dolog, amit végig kell gondolnod, hogy vajon a hosszútávú terveidhez hogyan passzol az, ha ingatlantulajdonos vagy.

Lakásvásárlás előtt gondold át a céljaidat!

 • Van aki egyszerűen csak az ablakon kidobált bérleti díjat akarja lecserélni jelzálog törlesztőre, hogy ezzel egyszer majd övé legyen a lakás, amiben lakik. 
 • Mások a saját egyéni függetlenségük biztosítékát látják egy saját otthonban.
 • Aztán itt van az ingatlanbefektetés kérdése, vagyis ha saját lakásod van, akkor tulajdonképpen van egy komoly befektetésed is. És végülis megteheted azt is, hogy a lakásodat bérbe adod, így a bérlőd fizeti ki a jelzálogot, ráadásul nem leszel “röghöz kötve”.

A lényeg az, hogy akkor fogod megtalálni a helyes irányt, ha tiszták a céljaid.

Ha a lakásvásárlás mellett döntesz, tedd fel magadnak az alábbi 4 kérdést:

1.) Milyen típusú otthon felel meg leginkább az igényeidnek?

Családi ház? Lakótelepi panelház? Új építésű társasház? Belvárosi gangos bérház? Vagy esetleg a világ zajától távol eső tanya? Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Hogy melyiket válaszd, azt ugyancsak a saját személyes céljaid fogják meghatározni. 

Ha esetleg vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy a pénztárcádnak nincs felső határa, akkor is érdemes belőnöd egy felső ár-határt, ami fölé nem fogsz menni. Ez ugyanis rá fog kényszeríteni, hogy válogass és alkudj és így komoly megtakarítást tudsz elérni. Hiszen minden forint, amit nem kell kifizetned a lakásért, az tiszta haszon. Bár azt is figyelembe kell venned, hogy szűkös keret álom-otthonná változtatásához sokkal több időt és energiát kell a keresésbe fektetned, lehet, hogy jóval többet, mint amit terveztél. 

Készíts listát, írd le, hogy milyen az álom-otthonod!

Lakásvásárlás - az ideális otthon

Ha tudod, hogy mit keresel, meg fogod találni a megfelelő otthont!

Érdemes a leírtakat rugalmasan kezelni, hiszen arra nagyon kicsi az esély, hogy a tökéletes lakást megtaláld. (Az ok nagyon egyszerű: Általában azt tapasztalom, hogy ha a vevőnek 20MFt-ja van, 30MFt-os ingatlant szeretne magának.) Ugyanakkor valószínűleg az életed legnagyobb értékű vásárlására készülsz. Megérdemled, hogy a elégedett legyél a végeredménnyel. 

Tehát vegyél elő egy papírt, és kezdd sorolni a tulajdonságokat:
Milyen környéken legyen a lakás? Mekkora méretű legyen? Hány szobára van szükséged? … és így tovább, egészen az apróbb részletekig, mint például fürdőkád vagy zuhanykabin legyen-e a fürdőszobában.

2.) Hitelképes vagy?

Ha vagy abban a szerencsés helyzetben, hogy van elég pénzed és nem kell hitelt felvenned a lakásvásárlás finanszírozásához, akkor nyugodtan ugord át ezt a pontot.
Ha viszont szükséged lesz hitelre, olvass tovább!

Szóval nem elég, ha azt gondolod, hogy hitelképes vagy. 

Jusson eszedbe, hogy nem azok miatt a dolgok miatt buksz, amiket tudsz. Hanem azok miatt, amikről azt gondolod, hogy tudod.

Lakásvásárlás vs bérleti díj

Amikor adásvételi szerződést írsz alá, foglalót kell fizetned. A foglaló általában a vételár 10%-ának megfelelő összeget jelent. Vevőként a foglaló annyit jelent, hogy amennyiben nem teljesíted az adásvételi szerződésben foglaltakat, vagyis nem fizeted ki határidőre a vételárat, a foglalót elveszíted.

Ha hitelt kell bevonnod a lakásvásárláshoz, ne kockáztass. Legyél 100%-ig tisztában azzal, hogy mennyi hitelt tudsz felvenni, mennyi lesz a havi törlesztőd és hogyan néznek ki az egyéb feltételek. Pl.: milyen költsége van az előtörlesztésnek, hány évig fix a kamatozás, stb. És persze érdemes kiszámolnod, hogy a teljes futamidőre milyen összeget fogsz megfizetni a banknak.

A legjobb az, ha a lakásvásárlás előtt kérsz egy előzetes hitelbírálatot egy független hiteltanácsadótól.

Megteheted azt is, hogy besétálsz a bankba. De tudj róla, hogy az csak a banknak lesz jó. Hiszen nem kell közvetítői díjat fizetnie. És ha hétköznapi ügyfél vagy, valószínűleg nem adja oda neked a legjobb ajánlatot.

Az Ingatlan48 hitelszakértője rengeteg ügyfelet visz a bankokhoz, ezért cserébe komoly kedvezményeket kap. (Akár 1%-kal is lehet alacsonyabb a kamat. Ha kiszámolod egy 20MFt-os hitelnél 20 év futamidővel, látni fogod, hogy ez sokmillió forint megtakarítást jelent)

A tanácsadás bank független, tehát időt takaríthatsz meg, hiszen egy helyen minden bank ajánlatát eléred.

Ráadásul a szolgáltatás ingyenes.

 

3.) Van megtakarításod, amit amiből finanszírozható a lakásvásárlás?

Ahhoz, hogy bele vágj a lakásvásárlásba, legalább a vételár 20-25%-a rendelkezésre kell, hogy álljon, ugyanis, ha hitelt veszel fel a vásárláshoz, a bankok ilyen mértékű önerőt fognak kérni.

Illetve attól, hogy a bank pl. 30MFt-ig adna neked hitelt, nem muszáj a teljes összeget felvenned. Minél több önerőt tudsz felmutatni, annál alacsonyabb lesz a havi törlesztő részleted, illetve a futamidő alatt annál kevesebb kamatot kell majd kifizetned. 

Az első lakásvásárlók egy része bele esik abba a hibába, hogy túl nagy havi terhet vesznek a nyakukba a hiteltörlesztővel és végül nem marad elegendő pénzük a rezsire, ruhára, kajára, stb. 

A hitelből történő lakásvásárlás kockázata

Hitelfelvétel esetén jó, ha nem centized ki a büdzsédet. Ugyanis a hitelbírálat során a bank készít majd egy értékbecslést, ami alapján megállapítja az ingatlan becsértékét. Ha valami miatt az értékbecslés alacsonyabb összeget hoz ki, mint a megegyezett vételár, akkor kínos helyzetben leszel. Ugyanis ilyen esetben valahogyan ki kell pótolnod a hiányzó összeget, különben elbukod a már kifizetett foglalót.

Tipp: amikor megvan a kiszemelt lakás, a banktól előzetesen is meg lehet rendelni az értékbecslést. Ha van rá mód, inkább vállald be a 30-40eFt-os értékbecslési költséget, de menj biztosra! Ha egy 30MFt-os ingatlannál a foglalót veszíted el emiatt, az egy 3 millás bukó lesz…

El kell adni valamit ahhoz, hogy vásárolni tudj?
Ebben a cikkben részletesen írtunk a témáról

4.) Ki fog segíteni a lakásvásárlás során?

Egy profi ingatlanközvetítő sokat tud segíteni a megfelelő ingatlan megtalálásában. Főleg, ha nincs időd.

Persze csinálhatod egyedül is a dolgot. Csak meg kell nyitnod a böngésződet és máris lakás ajánlatok tömege ömlik rád, és már szervezheted is az időpontokat. De tudnod kell, hogy egy lakásvásárlásnak rengeteg buktatója van. És már egy kisebb vagyon elköltését tervezed, gondolom egyetértünk abban, hogy biztosra kell menned.

A jó ingatlanos komoly segítséget tud nyújtani az ajánlattételnél, az alkunál, a hitelügyintézésnél, illetve a papírmunkánál és az ügyintézésben, valamint megvéd a sokszázezer forintos hibák elkövetésétől. 

Arról nem is beszélve, hogy egy profi szakember, ha pontosan ismeri az igényeidet, már a hirdetés alapján meg tudja mondani, hogy érdemes-e elmenned megnézni az adott lakást. Ezzel rengeteg időt tud spórolni neked.

Ezen kívül az Ingatlan48 ingatlanszakértői főként ajánlásokból, illetve megkereséses alapon dolgoznak. Így számos lakásról van tudomásuk, amik még nincsenek a piacon, így nem megtalálhatók. Ez komoly előnyt jelenthet, hiszen a legjobb portéka általában nem is kerül ki a piacra, hanem már “pult alól” elkel. 

 

Ha megírod nekünk, hogy milyen lakást keresel, szívesen segítünk a keresésben!

 

A lakásvásárlás folyamata

Ha az előző pontokon végig mentél, akkor felkészültebb vagy, mint a piacon garázdálkodó vevők 70%-a. Ettől függetlenül készülj fel, hogy nem lesz könnyű dolgod a lakásvásárlás során.

Úgy fogod érezni, hogy az ingatlanpiac egy káosz. Látni fogod, hogy sokszor a hirdetés köszönőviszonyban sincs a valósággal. Aztán rájössz majd, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ugyanis fogsz találni igen kedvező ajánlatokat, amikről szinte minden esetben kiderül majd, hogy valami megoldhatatlan jogi vagy műszaki probléma van, vagy egyszerűen csak gettó a környék.

A lakásvásárlás nehézségei

Aztán össze hoz majd az élet olyan eladókkal, akik meg vannak győződve arról, hogy az ő lakásuk aranykupacra épült és megsértődnek, mikor teszel egy korrekt ajánlatot. Aztán ott vannak még az átláthatatlan papírhalmok, amiken át kell rágnod magad, mire végre lakástulajdonos leszel.

Ja, és a szabadidőt felejtsd el, ha  belátható időn belül akarod megtalálni a megfelelő otthont.

Hogyan találd meg a megfelelő ingatlant

Használj ki minden lehetséges forrást, ahonnan információt tudsz szerezni potenciális eladó lakásokról! Beszéld meg a pontos igényedet az ingatlanosoddal, figyeld a hirdetőportálokat, sétálj vagy autózz a környéken, ahol a lakásodat keresed, és figyeld az eladó táblákat, valamint kérdezősködj a barátaid, a családod és az üzleti kapcsolataid körében. Soha nem tudhatod, hogy hol találod majd meg a megfelelő információt.

Ha fix büdzséből kell gazdálkodnod, keress olyan ingatlanokat, ahol a bennük rejlő lehetőségek nincsenek kiaknázva. Magyarul ne a csilli-villi kacsalábon forgó lakásokat nézegesd. Ha a környék jó, a társasház rendben van, a villany-víz-fűtés rendszer is használható, akkor ne tántorítson el, hogy nem tetszik a tapéta színe, vagy a fürdő csempéje nem a te stílusod. 

Lakáskeresési-tipp-Nem-a-külső-a-lényeg

Tipp a lakáskereséshez: a ronda külső legtöbbször nagy lehetőséget rejt

Hidd el nekem, hogy ha azok a dolgok, amiken nem tudsz változtatni, megfelelnek az igényeidnek, akkor megéri az ingatlant megvenni és nézegetni egy darabig, vagy esetleg megszokni a csúnya burkolatot.

Nézd át alaposan, kívül és belül!

A vevők érzelmek alapján hoznak döntést a lakásvásárlás során. Hacsak nem vagy építőiparos, vagy építészmérnök, valószínűleg Te sem leszel kivétel.

Ha megtetszik egy lakás, nem a falban lévő szerelvények, a statikai jellemzők, vagy az épületgépészeti berendezések miatt fogsz beleszeretni. Pedig egy burkolatcsere, vagy egy festés jóval kevesebbe fog kerülni, mint pl. egy fűtésrendszer korszerűsítés.

Ezért erősen ajánlott, hogy keríts valakit, aki meg tudj mondani, hogy milyen javítási, felújítási költségekre számíthatsz.

Ha ezt a lépést kihagyod és kifizetsz egy szakajtó pénzt a lakásért, amibe beleszerettél, nagyon nem fog jól esni, ha a szerelem-lakás egy feneketlen pénznyelővé változik.

A műszaki tartalomon túl legalább ugyanolyan fontos a jogi háttér. Vagyis legalább ugyanakkorát (ha nem nagyobbat) lehet bukni, ha az ember valami jogilag nem tiszta dologba tenyerel bele. Ha komolyan gondolkodsz egy ingatlan megvásárlásán, az alábbiakat mindenképpen be kell szerezned:

 • tulajdoni lap –  Ez a lakás “forgalmi engedélye”. Kiderül belőle, hogy kinek van beleszólása a lakáseladásba, milyen tartozások vannak a lakáson és hogy egyáltalán eladható-e az ingatlan. 
 • társasház alapító okirat –  További fontos jogok és kötelezettségek derülhetnek ki a lakással kapcsolatosan. Lehet például elővásárlási jog kikötve a tulajdonostársak javára. Vagy kiderülhet, hogy a tároló / padlástér / parkoló, amit az eladó súlyos milliókért kíván értékesíteni, valójában osztatlan közös tulajdon. Magyarul nem az övé, így nem is adhatja el.
 • SzMSz – Szervezeti-működési szabályzat. A társasház lakóinak együttélési szabályait tartalmazza. Lehetnek benne pl. a házi kedvencek tartására vonatkozó szabályok, illetve a rövidtávú szálláshelyek üzemeltetésére vonatkozó szabályozások. Ez utóbbiak nagyban befolyásolhatják az ingatlan piaci értékét.

A fenti dokumentumokat a tulajdonostól, vagy a közös képviselettől, vagy a földhivataltól tudod beszerezni. De ha van egy profi ingatlanosod, ő minden szükséges papírt beszerez majd helyetted.

Ha az átnézésükhöz nincs türelmed, időd, affinitásod, akkor bízd a dolgot az ügyvédedre.

Ellenőrizd, hogy milyen a szomszédság!

A Józsefvárosban, a Lujza utcában történt a következő eset.

Ahogy az ingatlanárak 2014-től szakadatlan emekedésbe kezdtek, a belváros legnagyobb része megfizethetetlenné vált. Így aztán a befektetők és a belvároshoz ragaszkodó vevők figyelme egyre inkább afelé a belvárosi kerület felé fordultak, amelynek az árai mindig a legalacsonyabbnak számitottak. Ez a terület nem más, mint a “nyócker”. No nem a Palotanegyedről van szó, hanem a Magdona és Orczy negyedekről, ahol bár a térképre ránézve zseniális a lokáció és az infrastruktúra, de az “őslakosok” finoman szólva is hagynak némi kívánni valót maguk után.

Szóval egy befektető hölgy (legyen a neve Gabriella) talált egy garzonlakást a Lujza utcában igen kecsegtető áron. Amikor néhány utcával odébb hasonló lakások már 20MFt körül csereltek gazdát, ő 12MFt-ért csípte meg az ingatlant, így a lakásvásárlás igen jó üzletnek tűnt. Egy idős asszony volt a tulajdonos, akinek rengeteg tartozása volt. Mivel az alacsony ár vonzó volt, a befektető már vitte is a nénit az ügyvédhez, és kifizette az összes tartozást, majd birtokba vette az ingatlant. 

Mivel bérbeadásra szánta a lakást és komolyabb felújításra is szükség volt, a kégli egy ideig üresen állt.

Majd egyszer csak a korábbi tulajdonosa fogta magát és vissza költözött az ingatlanba.

Már ez is elég probléma lenne egy ingatlan tulajdonos számára. Hát még az, amikor kiderül, hogy a néni pereputtya, Dakotáék ott laknak a ház földszintjén.

És amikor Gabriella megjelent a házban, hogy tisztázza a dolgokat, a família szép szál, napbarnította legényei az útját állták és közölték, hogy ők bizony még mindig sajátjuknak tekintik a néni lakását…

Most persze nem ijesztgetni akarlak, de gondolom megértetted, hogy igen fontos, hogy a saját szemeddel lásd, milyen a szomszédság és tisztában legyél vele, milyenek a viszonyok a környéken.

Rossz szomszédság

Ez vicces… ???? De ha a szomszédodban van a buli minden este, akkor már kevésbé…

 • Kopogj be a szomszédhoz. Kérdezd meg, hogy milyen a lakóközösség, milyen a környék.
 • Menj be a szomszéd kisboltba, kocsmába. Mondd el hogy tervezed, hogy ide költözöl, és kérdezd meg, hogy mit gondolna a környékről.
 • Ha nappal voltál lakásnézőben, akkor menj el a környékre este, vagy a hètvégén. Figyeld, hogy milyen emberek mozognak az utcán.

Ha ezt megteszed, sok kellemetlen meglepetéstől tudod magad megóvni.

Tegyél vételi ajánlatot

Ha alaposan körbejártál minden kérdést és mindent rendben lévőnek találtál, akkor tegyél ajánlatot!

Vigyázz! Ha túl sokáig nézelődsz, vizsgálódsz, szöszmötölsz, könnyen úgy járhatsz, hogy jön egy másik vevő, aki nem húzza az időt, tud döntést hozni és elviszi az orrod elől az álom lakást.

Az ajánlattétel a legtöbb ingatlanosnál hasonlóképpen működik:

Írásban kérik tőled a vételi ajánlatot és elkérnek néhány százezer forintot a szándékod komolyságának bizo biztosítékként.

Ha ajánlatot tettél egy ingatlanra, akkor a lakás lekerül a piacról az alku idejére.

Az ajánlattételkor egy profi ingatlanos segít neked meghatározni azt az árat amit érdemes ajánlani a lakásért és az egész alkufolyamatot végig viszi helyetted.

Ha nem ingatlanközvetítőnél vásárolsz, akkor akkor valószínűleg szóban fogtok alkudozni az eladóval. Persze így is működhet a dolog, de azt tudnod kell, hogy a szóbeli alkudozás rengeteg félreértésre adhat okot. (Mondtam / nem mondtam, így gondoltam / én meg úgy értettem, én úgy emlékeztem hogy… )

Az írott ajánlat biztosítja, hogy a vevő minden körülményt átgondolva tegyen ajánlatot, illetve az eladónak is világos lesz, hogy mi az amit vállal.

Üsd nyélbe le az üzletet

Ha sikerül megegyeznetek az eladóval, akkor a lakásvásárlási folyamat utolsó lépéséhez értél. Már csak egy tonnányi papír aláírása van hátra az ügyvéd előtt, miközben reménykedsz, hogy az utolsó pillanatban semmi nem jön közbe. 

Gratulálok, ingatlantulajdonos lettél! Hogyan tovább?

Papírok aláírva, a költöztetők kifizetve, lakásvásárlás lezárva… és az új lakás kezd hasonlítani egy otthonra. Akkor ennyi volt, készen vagyunk? Hát nem igazán…Hadd adjak néhány utolsó tippet, amelyek a lakástulajdonosok életének könnyebbé és biztonságosabbá teszik. 

1.) A lakásvásárlás után is folytasd a spórolást!

Az adásvételi szerződésben a következő mondat mindig szerepel: Az új tulajdonos mostantól szedi az ingatlan hasznait és viseli a terheit. Haszon pl. a bérleti díj. Vagy az, hogy laksz benne. Teher pedig az, ha mondjuk tönkre megy a bojler, vagy betörik az ablak. És Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is fog romlani. Tehát készülj fel az előre nem várt javítási költségekre. Képezz biztonsági tartalékot az otthonod számára, hogy ne kerülj nehéz helyzetbe, és időben el tudd hárítani a felmerülő problémákat.

És persze köss biztosítást, hogy kivédd a súlyosabb, váratlan eseményeket.

2.) Végezz rendszeres karbantartást

Egy nagy halom pénzt költöttél arra, hogy lakástulajdonos legyél. Ezért aztán erősen ajánlott, hogy viseld gondját az otthonodnak. A rendszeres karbantartás csökkenti a javítási költségeket. Ha odafigyelsz, a problémákat megtalálod és ki tudod javítani őket, amikor azok még kicsit és kezelhetőek.

3.) Ha megvolt a lakásvásárlás, utána ne idegesítsd magad a piaci hírekkel!

Teljesen mindegy, hogy mennyit ér az ingatlanod a piacon, ha nem akarod azt eladni. Akkor meg minek idegesíted magad? 

Gondoskodj róla, hogy meg tudd választani azt az időpontot, amikor eladod a lakásodat. Tudom könnyű ezt mondani, de lehetőleg ne kerülj pénzügyi kényszerhelyzetbe. Ez lesz a kulcsa annak, hogy az ingatlanbefektetésed profitos lesz-e, vagy nem.

És végül  nézzük, hogy mi az a 5 hiba, amit az első lakásvásárlók általában elkövetnek

1.) A lakás megvan, de nem gondolsz az üzletzárás költségeire

Végre összespóroltad a foglalóra valót és az önerőt, megvan az álom otthon, és már rohansz is az ügyvédhez szerződést kötni. A rossz hír az, hogy nem csak a lakás árát kell kifizetned, hanem további súlyos, akár milliós költségeid lesznek a vásárláshoz kapcsolódóan, amikkel ha nem számolsz előre, komoly fejtörést okozhatnak.

Nézzük milyen fizetendőid lesznek vevőként

 • Hitelfelvétel költségei (Értékbecslés: kb. 30.000 Ft, közjegyző: kb 50.000Ft., hitelfolyósítás, rendelkezésretortás díja (változó, van ahol elengedik)
 • Ügyvédi díj: a vételár 0,5 % – 1 %-a.
 • Vagyonszerzési illeték: kedvezmények nélkül a vételár 4%-a
 • Bankköltség
 • Ha devizában tárolod a pénzedet, akkor kalkulálnod kell a váltás költségével, ami 30MFt-os tételnél akár félmillió forint is lehet.
 • Ha a bank értékbecslője alacsonyabb összegre értékeli az ingatlant, mint amennyi a szerződéses összeg, a különbözetet a vevőnek elő kell teremtenie.

2.) Nem számolsz a berendezés, felújítás költségeivel

Kinyögted a foglalót, az önerőt, és minden költséget. De sajnos még mindig nincs vége.

Birtokba vetted az új lakásodat, amiben ki kell festeni, le kell tenni egy laminált padlót, és nyílászárókat kell cserélni. 

Majd ha ez megvolt, még mindig teljesen üresek a helyiségeid.

Meg kell vásárolnod a berendezést a teljes lakásba, ami az igényeidtől függően újabb milliós költséget jelenthet.

Aztán már csak néhány függöny, egy kis dekoráció, néhány kép… ha nem figyelsz oda, ezekre újabb százezrek folynak el.

3.) A jövőre gondolj, amikor lakást veszel, és ne a mostra!

Ha pl. szingli vagy és fiatal vagy, vehetsz egy garzonlakást magadnak, ami teljesen kielégíti a jelenlegi igényeidet. De ha tervezed, hogy lesz párod, illetve bővül a családod, akkor valószínűleg érdemes egy nagyobb lakás megvételében gondolkodnod, amibe majd belenőttök. Persze, csak, ha megengedheted magadnak.

4.) A lakásvásárlás során kihagyod az alkut

Vannak vevők, akik képesek úgy beleszeretni az új otthonukba, hogy azonnal, alku nélkül megadják az irányárat. Pedig simán lehet, hogy az eladó engedett volna az árból. Szükség van javításokra? Próbáld meg lealkudni az árból. Vagy megkérheted a tulajdonost, hogy fizesse ki a zárási költségek egy részét. Egy vevői ingatlanpiacon (mostanában ez lesz a helyzet) jó esélyed van arra, hogy komoly megtakarítást érj el.

5.) Alábecsülöd a felújítási költségeket

Mindegy, hogy egy lakás kicsit rosszul néz ki, vagy nagyon rosszul néz ki. Ha a kicsit rosszat elkezded javítgatni, fúrni-faragni, egymás után fognak kipotyogni a csontvázak a szekrényből. A végén azt fogod találni, hogy viszonylag magas árat fizettél egy viszonylag rendben lévő lakásért, majd csináltál egy teljes körű felújítást. 

Akkor már inkább vegyél egy teljesen lepusztult kérót, ahol nincs kérdés: Mindent fel kell újítani. De alacsonyabb lesz a vételár, és nem fog váratlanul érni a dolog. 

Arra is figyelj oda, hogy amikor a felújítás költségeit számolod, a végösszeg mindig több lesz, mint amit először kiszámoltál. Az első számolásodra tegyél rá 20-30%-ot és akkor valószínűleg nem tévedsz majd nagyot.

Utószó

Ez a rövid áttekintés segít neked abban, hogy a lakásvásárlás sikeres lebonyolításhoz szerezz egy jó alapot. Ne felejtsd el, hogy minél több tudásod van a témáról, annál kevésbé lesz stresszes a dolog, illetve annál valószínűbb, hogy megtalálod majd a megfelelő ingatlant a megfelelő áron. 

Ha hasznosnak találtad írásunkat és örülnél a szakértői támogatásnak...

 

Akkor kérd a jelenleg ingyenes és kötelezetségektől mentes, telefonos KONZULTÁCIÓT IDE KATTINTVA!

Címkék

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.


Ide kattintva elolvashatja az adatvédelmi tájékoztatót.