1132 Budapest Victor Hugo u. 41.

Gondolatok hitelfelvétel előtt

Ha ingatlan vásárlásához gondolkodsz hitel felvételben, akkor azt kell megtudnod, hogy a hitelképes vagy-e, erre a kérdésre popntos válasz tud adni egy profi hiteltanácsadó aki szemelyre szabottan tájékozoztat. Így amikor elmész lakást nézni, magabiztos leszel plusz egy átlagos vevővel szemben még előnybe is kerülsz a pontos fizetési konstrukciód ismeretében.

Amit rögtön tudnod kell, ha hitelből vásárolsz lakást, hogy a teljes összeg leghamarabb az adásvételt követő 60 napon belül érkezik meg az eladóhoz. Ha ezt az időt nem tudja kivárni, akkor már nincs is értelme alkuba bocsátkoznod, ezzel megkímélve magad a felesleges köröktől. Ne aggódj sok eladónak a hitel nem lesz probléma, de minek pazarolnád az időd és a pénzed.

Ha van lakásmektakarításod pl.: LTP, akkor a végső kifizetés 90 napra nyúlik. A kérdés szintén az, hogy ezt meg tudja-e várni az eladó.

Bár vannak, akik azt mondják, hogy “én csak készpénzes vevőnek adom el a lakásomat!” Ha nincs rá valami külónleges oka, akkor ez általában csak tudatlanság. Ezért, jó ha van egy jó ingatlan értékesítőd is a hitelügyintéződ mellett, ugyanis Ö meg tudja beszélni az eladóval, hogyha elutasítja a hiteles vevőket akkor felezzi vele az esélyeit, és valószínűleg végül rosszabb árat fog kapni. Miután megértik azonnal nincs semmi bajuk a hiteles vevőkkel.

Mert tényleg semmi gond nincs a hitellel, hiszen a vevők több, mint fele így vásárol, az eladó pedig ugyanúgy megkapja a pénzét.

Hitelképesseg-gyorstalpaló

Érdemes tudnunk, hogy a bankok általában milyen feltételeket támasztanak. Ez a leírás nem teljes, és idővel változhat. De 2020 januárjában nagyjából erre kell számítani:

  • szükséges min. 25% önerő (20 MFt-os lakást esetén, elő kell teremteni 5MFt-ot)
  • Az igazolható jövedelem max. 50%-a terhelhető hiteltörlesztővel. Jelenleg kedvező hitelfeltételek vannak a piacon. Ez annyit tesz, hogy 20 MFt-ot 20 évre akár kevesebb, mint 100 000 Ft törlesztővel lehet bevállalni. Csak akkor van gond, ha az igazolható fizetés 180 000, hiszen annak az 50%-a kevesbb, mint a várható törlesztő, ebben az esetben nem fogunk hitelt kapni.
  • Ha a fenti kettő feltétel nem teljesül, akkor pótfedezet (mondjuk egy másik, ingatlan), vagy adóstárs bevonása szükséges.

Egyébként pedig nem lesz hitel. És lakés sem. Bármennyire is szerettünk belle a lakásba.

100%-ig ingyenes, bankfüggetlen és teljes mértékben esetre illetve személyre szabott tanácsadásért adja meg nevét, telefonszámát és az önnek alkalmas idősávot amikor szeretné, hogy szakértő hitelügyintézőnk felhívja önt! 

Személyreszabott hiteltanácsadás érdekel?