10 LEGNAGYOBB HIBA, AMIT INGATLANELADÁSNÁL ELKÖVETHETSZ.

Az elmúlt pár évben nemcsak Budapesten, de egész Magyaroroszágon szárnyal az ingatlanpiac. Temérdek lakás cserél gazdát és számos új lakóház épül.

Mielőtt azonban eladnánk ingatlanunkat, nem árt utánajárni a témának, hiszen a megannyi előny mellett, számtalan buktatóba is ütközhetünk.

  1. Nem megfelelő képek!

Próbáljunk saját magunkból kiindulni. Te megnéznél egy olyan lakást, ahol a fotókon csak részletekben, rossz minőségben vagy éppen nem megfelelő tisztasági állapotban látható a lakás?

A profi fotókról ide kattintva olvashatsz!

  1. Saját magad kezded hirdetni az ingatlant, mégsem vagy elérhető!

A vevők szeretik közvetlen a tulajdonostól megvásárolni az ingatlant, így könnyebb az értékesítés. Amennyiben erre szánod magad vedd figyelembe, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lenned. Figyeld gyakran az email postafiókod és vedd fel ismeretlen számokat is!

  1. Nincs megfelelő vevőkör szűrés!

Sok ember megnézi a lakást, mégsem kel el? Ennek az az oka, hogy mindenkit fogadsz, amivel csak a saját időd és energiád pazarlod. Tegyél fel kérdéseket az érdeklődőknek, pl.: „Hitelből vagy készpénzből tudná fizetni a vételárat? Befektetésnek vagy otthonnak szeretné megvásárolni az ingatlant?” a komolytalan érdeklődők a komoly kérdésektől megijednek.

  1. A vételárba a bútorok árát is belekalkulálod!

Gondolj bele, hogy lehet teljesen más az ízlésed, mint a leendő vevőé. A vételár semmiképp ne tartalmazza az ingóságok értékét. Ha azokat is értékesíteni szeretnéd tűntesd fel a leírásban, hogy igény esetén megvásárolhatók a bútorok is.

  1. Irreális az ingatlan ára!

Az eladni kívánt ingatlan árának meghatározásakor ne azt vedd figyelembe, hogy mennyi pénzt szeretnél kapni, hanem a piaci árat. Nézz körül, hogy a hasonló paraméterekkel rendelkező lakások a környéken mennyibe kerülnek.

  1. Az ingatlaniroda mellett önállóan is hirdetsz!

Ha megbíztál már egy ingatlanirodát az értékesítéssel, te már ne hirdesd az ingatlant, hiszen a telefonod nem a leendő vevők, hanem újabb ingatlanosok miatt fog állandóan csörögni.

  1. Túl sok ingatlanirodát bízol meg!

A legoptimálisabb, ha egyszerre csak egy ingatlanost bízol meg, aki teljes körűen azon van, hogy értékesítse az ingatlant. Amennyiben többet bízol meg, mindenki próbálja értékesíteni, de teljes erőbedobással egyik sem fog vele foglalkozni.

Ide kattintva olvashatsz arról, hogy miért nem jó 1-nél több ingatlanközvetítővel dolgozni!

  1. Ne bízz meg az íratlan szóban!

Amennyiben egy leendő vásárló azt mondja, hogy neki a te ingatlanod kell, írásos szerződés mellett, kérj pénzbeli óvadékot is, hiszen nem tudhatod, kinek a szavában bízhatsz, lehet, hogy elutasítod a komoly vevőket. A végén pedig két szék között maradsz, és az ingatlanod nem kerül eladásra.

  1. Számolj a járulékos költségekkel!

Ne feledd, hogy nemcsak a vevőnek, de az eladónak is vannak költségei az értékesítéskor. Járj utána milyen költségeid keletkezhetnek (pl.: banki költség, földhivatali díj, ingatlanközvetítői sikerdíj)

  1. Hamarabb vásárolsz, mint eladsz!

Amennyiben vásárolni is szeretnél az eladó ingatlanod árából, várd meg, amíg foglalózik a leendő vevőd, nehogy belekerülj egy rossz körbe és a vevő visszalépjen, neked pedig az idő- és a pénz szűke miatt alacsonyabb áron kelljen értékesítened a lakásod.

A fenti pontok betartása mind nagyban befolyásolják a sikeres eladást. Tartsd észben őket, és ezek alapján próbálj megválni az ingatlanodtól.

Ha eladnád a lakásodat, vagy ingatlant vásárolnál, fordulj hozzám bizalommal!

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.


Ide kattintva elolvashatja az adatvédelmi tájékoztatót.