LAKÁSVÁSÁRLÁS HITELBŐL – HASZNÁLD A BANK PÉNZÉT!

I48: Mik a legfrissebb hírek a hitelezésben?

LG: Talán az első és legfontosabb, hogy a kamatok még soha nem voltak ilyen alacsony szinten, valamint a hitelfelvétel költségeit is elengedik a bankok.

I48: Vegyünk például egy kétkeresős családot, amely összesen 350 ezer forintos jövedelemmel rendelkezik és egy 20 millió forint értékű ingatlant szeretne vásárolni.  Mennyiért juthatnak hitelhez?

olcsó hitelek

LG: Ehhez 10 millió forintos hitelösszegnél 20 évre már 2,64 százalékos THM és 53,2 ezer forintos törlesztő mellett is hozzájuthat család. Amennyiben havi 30 ezer forint megtakarítást is bevállalnak, és ennek megfelelő konstrukciót választanak, akkor a THM egészen 2,11 százalékra lefaragható.

I48: Mit tanácsolsz azoknak, akik aggódnak a hosszú futamidő miatt?

LG: Ha fontosabb a kiszámíthatóság, akkor célszerű egy rögzített lakáshitel mellett dönteni, amit 10 éves kamatperiódus mellett már 4,85 százalékos THM-mel is meg lehet kapni, ami 64,1 ezer forintos havi törlesztővel egyenértékű.

I48: Gyakori eset a lakáshitel iránt érdeklődők körében, hogy nem tudnak elegendő önerőt felmutatni. Ebben az esetben mi a megoldás?

LG: Ilyenkor egy ún. kiegészítő vagy pótfedezet bevonása történik a hitelbe. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem egy, hanem két ingatlannal nullára próbálják lefaragni a szükséges önerő mértékét. Vagyis egyfelől a megvásárolni kívánt lakás, a másik részről pedig leggyakrabban a szülők, nagyszülők háza kerül a hitel mögé pótfedezetként. Természetesen arra gondolnod kell, hogy ebben az esetben mindkét ingatlanra bejegyzésre kerül a hitel teljes összege.

I48: A mai ingatlanpiaci viszonyok nagyon feszítettek, szinte tolonganak az emberek a lakásokért, olykor még készpénzes vevők is akadnak, akik zsebből kifizetik az ingatlan teljes vételárát. Mit tanácsolsz azoknak, akiknek gyorsan kell hitelhez jutniuk?

LG: A legtöbbet úgy segíthetsz még az ügyön, ha a kiszemelt banktól előminősítést kérsz, hiszen ez jelzi, hogy hitelképes vagy, tehát nagy valószínűséggel megkapod a hitelt, és fogsz tudni fizetni az eladónak. Lényegében a többi a szubjektív elemeken, a szimpátián, illetve az ingatlanszakértőd felkészültségén múlik.

I48: Összegezve tehát, most, vagy soha ha lakáshitelt szeretnénk felvenni. Köszönjük a hasznos információkat!

A cikkben szereplő adatok tájékoztató jellegűek, és nem minősülnek ajánlattételnek!

Ha érdekelnek a további részletek, kíváncsi vagy a hitelképességedre, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.


Ide kattintva elolvashatja az adatvédelmi tájékoztatót.